Вербални нападки размениха САЩ и Турция по време на виртуална среща

...
Вербални нападки размениха САЩ и Турция по време на виртуална среща
Коментари Харесай

САЩ и Турция се скараха по време на среща на НАТО

Вербални нападки размениха САЩ и Турция по време на виртуална среща на външните министри на НАТО през вчерашния ден.

Американският държавен секретар Майк Помпео упрекна Анкара в усилване на напрежението със съдружниците на страната му в Средиземно море и за поднасянето на подарък към Кремъл с пазаруването на съветска система за противовъздушна защита.

В отговор на обвиняванията турският външен министър Мевлют Чавушоглу означи, че Помпео се е обаждал на европейските си съдружници с апел да се обединят против Турция, че Съединени американски щати заемат страната на Гърция в спора за Средиземноморието, както и че са отказали да продадат на Анкара американската зенитна система Patriot, написа „ Политико “. На това гръцкият представител Никос Дендиас отговори, че позицията на Атина е максимилистична, „ както и интернационалното право “.

Освен това по думите на Чавушоглу Щатите поддържат кюрдски „ терористични организации “ в Сирия, до момента в който Турция се бори с Ислямска страна, и са влошили спора в сепаратистката зона Нагорни Карабах с поддръжката си за Армения във войната, която Азербайджан е спечелила с турска военна поддръжка.

Основна цел на срещата на НАТО бе нов отчет по отношение на това по какъв начин алиансът би трябвало да се приспособява за идващото десетилетие. Според мнозина дипломати Помпео употребявал последната среща с негово присъединяване преди предаването на властта на кабинета на Джо Байдън, с цел да ускори напрежението. Други поддържаха американския държавен секретар, в това число френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който осъди държанието на Анкара и съобщи, че доближаването в алианса ще бъде невероятно, в случай че Турция имитира нападателния интервенционизъм на Русия.

По време на конференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг избегна въпрос за острия диалог сред Помпео и Чавушоглу и акцентира на това, че „ деконфликтният механизъм “ на НАТО е оказал помощ за облекчаването на спора сред Атина и Анкара. 

Експерти предложиха промени на НАТО, измежду тях и кодекс на държание

Междувременно Suddeutsche Zeitung осведоми, че експерти, избрани персонално от Столтенберг, са разработили доклад от 60 страници с оферти за реформиране на съюза. Текстът към момента не е оповестен, защото първо министрите желаят да го обсъдят, само че от ден на ден детайлности изтичат в медиите. Според наличната информация немското външно министерство и министерството на защитата считат, че 138-те оферти, съдържащи се в отчета, ще разрешат на НАТО да се развива в вярната посока и основно да актуализира стратегическата си идея. 

Например, група специалисти предлага справяне с съветската опасност посредством разговор и заплашване. Те също по този начин приканват за по-голям акцент върху сдържането на Китай, без да се уголемява територията, следена от Алианса. Освен това специалистите напомнят за заканите, свързани с развиването на технологиите, да вземем за пример в региона на киберпространството или хиперзвуковите оръжия. Групата също по този начин приканва държавите-членки на НАТО да открият по-тясно съдействие, само че това няма да е елементарно, отбелязва вестникът.

Експертите поучават да се откри един тип кодекс на държание, който няма да разреши на членовете на Алианса да вземат участие във военни дейности без единодушието на сътрудниците. Тази мярка е ориентирана най-вече против Турция, която Франция остро подлага на критика за дейностите й в Сирия и Либия. Те упорстват също по този начин за нуждата от по-чести срещи в НАТО за възстановяване на политическата връзка. А на министрите на вътрешните работи на страните членки на Алианса се предлага интензивно да обменят информация за терористите. 

Една от концепциите на групата е да се даде право на несъгласие извънредно на министрите, като по този метод се ограничи опцията да се блокират самодейностите на Алианса. Заедно с Турция, то непрекъснато се употребяват от Унгария. Но това предложение е малко евентуално да бъде изпълнено, защото никой няма да се съгласи да се отклони от правилото на единогласие, написа изданието. 

Столтенберг ще изрази всички хрумвания на идната среща на върха на НАТО, която ще се организира през първата половина на 2021 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР